Pakej Ternak Boer Betina 20 Ekor

Pakej Ternak Boer Betina 20 Ekor
RM14000

Tempahan Akikah & BBQ

Tempahan Akikah & BBQ
Hubungi @ whatsapp 0111-5060817

Program Ternak Kambing Tenusu

Program Ternak Kambing Tenusu
Pulangan 20-50% daripada pelaburan. Berminat sila hubungi Adi @ 012-6735106

Kambing Susu Meelan

Kambing Susu Meelan
Kacukan British Alpain & Saanen (Brown Saanen)

TEMPAHAN BAKA KAMBING SAANEN FULLBLOOD AUSTRALIA Minimum Order 30 ekor

TEMPAHAN BAKA KAMBING SAANEN FULLBLOOD AUSTRALIA Minimum Order 30 ekor
PEJANTAN SAANEN RM4500 & BETINA SAANEN RM4500

TEMPAHAN BAKA DORPER AUSTRALIA

TEMPAHAN BAKA DORPER AUSTRALIA
Dorper Purebreed Jantan RM3500, Dorper Betina Black Head RM1900 & Dorper White Head RM1600

JUALAN BAKA BOER BETINA KEPALA @ BADAN TOMPOKAN COKLAT

JUALAN BAKA BOER BETINA KEPALA @ BADAN TOMPOKAN COKLAT
HARGA BORONG RM750 - RM850 SEKOR

TERKINI : JUALAN BAKA PEJANTAN JAMNAPARI MUDA

TERKINI : JUALAN BAKA PEJANTAN JAMNAPARI MUDA
REGE BORONG RM600 - RM850 SEKOR

HUBUNGI KAMI

Ladang :
MTZ Farm, Tebuk Mualaf, Kampung Selabak Dalam, 36000 Teluk Intan, Perak.
Tel : 0111-5060817

Pejabat :
MTZ Ventures, Lot 7977, Jalan Kampung Selabak, Kampung Selabak Dalam, 36000 Teluk Intan, Perak.

whatsapp : 012-6735106
e-mail : Mahadir

JAWATAN KOSONG (PEKERJA LADANG)

JAWATAN : Pekerja Ladang (Ternakan/Pertanian)



GAJI : RM900

TEMPAT TINGGAL : Disediakan

LOKASI LADANG : Teluk Intan, Perak

Terbuka pada warga tempatan dan asing.

Hubungi 0111 - 5060 817



PAKEJ DOA MUSTAJAB....

PAKEJ DOA MUSTAJAB....
PAKEJ PERUBATAN ALTERNATIF ISLAM JARAK JAUH ONLINE YANG TERBAIK!!!

Follow by Email

BLOG MALAYSIA

BlogMalaysia.com

HENDAK CEBURI BIDANG TERNAKAN? TIADA KAWASAN? TIADA KANDANG? ADA MODAL...

HENDAK CEBURI BIDANG TERNAKAN? TIADA KAWASAN? TIADA KANDANG? ADA MODAL...
Saudara/saudari kami tawarkan khidmat menjaga kambing anda. Jadi anda beli kambing dan kami jaga. Cuma bayar RM1.50 sehari untuk seekor. Penjagaan termasuk makan, minum dan ubat-ubatan.Hubungi 012-6735106 atau emel ke mahadir198@gmail.com untuk keterangan lanjut.

PETA LOKASI

PETA LOKASI
MTZ FARM

TAG TELINGA KAMBING

TAG TELINGA KAMBING
RM150

PEMERAH SUSU KAMBING

PEMERAH SUSU KAMBING
HARGA RM750 SIAP HANTAR

LAMB FEEDER

LAMB FEEDER
RM150

NIPPLE DRINKER

NIPPLE DRINKER
RM250 @ 10 unit

SLATTED FLOOR

SLATTED FLOOR
RM40/piece ( saiz 600x500mm)

STAINLESS STEEL LAMB ROASTER

STAINLESS STEEL LAMB ROASTER
HARGA RM3333. TEMPAHAN SIAP DALAM MASA 2-3 MINGGU. UKURAN 1200 X 750 X 750 mm.

Rakan Niaga Diperlukan

Rakan Niaga Diperlukan
PULANGAN 16% SETAHUN. Hubungi Adi 012-6735106 @ mahadir198@gmail.com

KENALI BAKA KAMBING

KENALI BAKA KAMBING
KAMBING KATJANG - Kambing kacang dipercayai berasal dari Malaysia dan Indonesia. Ianya digunakan untuk keluaran daging. Kambing jenis ini mempunyai badan yang kecil dan pendek dan tanduk yang melentur ke atas dan ke belakang. Telinganya tegak ke sisi. Terdapat janggut pada kambing jantan dan jarang pada betina. Dari sisi, muka kelihatan lurus dan tirus.

BEBIRI TENUSU - CHIOS

BEBIRI TENUSU - CHIOS
Biri-Biri Chios berasal dari Chios, di kepulauan Greek dan diimport ke Cyprus pada 1949. Ia digunakan sebagai gerompok tulen untuk meningkatkan kebakaan biri-biri tempatan. Tidak dinafikan, Chios sangat sesuai untuk sistem pengeluaran intensif kerana sifat-sifat istimewanya yang matang awal, cepat membiak tanpa mengikut musim, serta banyak mengeluarkan susu. Berat badan pejantan lebih kurang 80 kg, induk betina 65 kg, dengan ekor tidak gemuk dan biasanya berbentuk kon.

KAMBING TENUSU - SAANEN

KAMBING TENUSU - SAANEN
SAANEN. Kambing ini berasal dari Lembah Saanen di Switzerland. Bulunya pendek berwarna putih atau krim dengan titik hitam di hidung, telinga dan di kelenjar susu. Hidungnya lurus dan muka berupa segitiga. Telinganya sederhana dan tegak ke sebelah dan ke depan. Ekornya tipis dan pendek.

BAKA JAMNAPARI

BAKA JAMNAPARI
JAMNAPARI. Kambing jenis Jamnapari berasal dari India. Ianya dibawa masuk ke Malaysia dengan maksud dikacukkan dengan kambing tempatan untuk membaiki populasi, genetik ternakan tempatan. Baka ini digunakan untuk keluaran daging dan juga susu (dwiguna). Pandangan dari sisi menunjukkan muka yang cembung (Roman nosed) dan mempunyai telinga yang panjang dan melampai ke bawah.

BAKA ANGLO NUBIAN

BAKA ANGLO NUBIAN
ANGLO NUBIAN. Baka Anglo Nubian mempunyai sifat-sifat baka Zariby (Nubian) dari Mesir dan juga baka Jamnapari dari India. Kambing ini disifatkan sebagai tahan lasak dan mudah sesuai dengan alam sekitar. Selain dari pengeluaran daging, baka ini juga boleh digunakan untuk pengeluaran susu (dwiguna). Kambing jenis ini berbadan besar dan mempunyai telinga yang panjang dan melampai ke bawah. Hidung kambing jenis ini melengkung ke bawah dan mempunyai kaki yang panjang dengan purata ketinggian badannya 80 s.m. Kebiasaannya kambing Anglo Nubian tidak mempunyai tanduk tetapi mempunyai bulu badan yang pendek. Warna bulu ialah coklat kemerahan tompok-tompok kemerahan seperti warna rusa, coklat putih, warna gelap atau kombinasi warna-warna tersebut.

KENALI BAKA BEBIRI

KENALI BAKA BEBIRI
BEBIRI DORPER. Baka ini berasal dari Afrika selatan. Ianya adalah hasil kacukan antara bebiri baka Dorset Horn dengan baka Blackhead Persian.

KURSUS PENGURUSAN TERNAKAN KAMBING (TAHAP 1 & 2)

KURSUS PENGURUSAN TERNAKAN KAMBING (TAHAP 1 & 2)
LADANG INFOTERNAK

WAKIL JUALAN KAMBING AKIKAH

PERAK DARUL RIDZUAN

SMS KAMI @ 012-6735106 DAN AKAN KAMI MAKLUMKAN WAKIL JUALAN AKIKAH TERDEKAT UNTUK SAUDARA SAUDARI


PENDAFTARAN KEMENTERIAN KEWANGAN

PENDAFTARAN KEMENTERIAN KEWANGAN
Daftar MOF, Taraf Bumiputera, Tambah Bidang dan Mohon Kad Pintar. Hubungi Adi 012-6735106

Isnin, 26 Januari 2009

Akikah Untuk Nur Dhiya' Awatif...




Tadi Hisham dari Sitiawan, Perak datang amik kambing siap lapah. Aku tak sure Dhiya nie anak buah dia atau sape tapi sah ada kaitan kot.. Sempat gak aku amik gambo pakai HP aku. Cuma time sembelih tadi tak dapat amik gambo pasal aku yang pegang kambing tue..

Ahad, 25 Januari 2009

Kenapa Aku Beralih Dari Baka Kambing kepada Jualan Kambing Akikah/Pedaging

Salam semua... hari ini aku terasa nak luahkan rasa hati aku kat blog nie.. selama ini aku cuma tunjukkan hasil jualan dan kegiatan aku selama ini dalam dunia penternakan kambing ini. Aku dah berkecimpung dalam dunia kambing nie sejak 2004... sebelum tu just suka-suka jer.. Aku mula serius wat kambing nie denga berbekalkan 3 ekor kambing, sekor jantan 2 betina. Yang jantan namanya Kenny... ada lagi sampai sekarang.. bila kita dah start bagi nama kat kambing kita takkan sampai hati nak jual atau sembelih.. kecuali lah dah darurat :)

Apa pun aku bermula dengan kambing baka amik dari Perfect Farm, kambing boer cross. Jantan Full Blood aku panggil 'Boer' pun masih ada lagi kat kandang baru nie.

Hmmm... tak citer lagi... aku wat kandang kat belakang umah.. sampai 2 kandang. 1 untuk jamnapari dan kambing kacukan kampung, 1 kandang lagi untuk kambing Boer. Namun bila aku dah pindah kat kandang baru nie yang boleh muat 350 ekor kambing dalam satu-satu masa, keadaan dah tak sama.. makanan kambing dah jadi mahal, kambing baka dah RM500 ke atas orang dah tak nak beli kecuali yang benar2 mampu.. semua ini wat jualan kambing aku 'lembap'... Dari ctu aku mula wat jualan kambing akikah.. aku wat sign board berukuran 4 kaki... ok tapi tak selaju bila sign board aku berukuran 10 kaki yang aku letak kat tepi jalan masuk ke kandang aku.. Alhamdulillah sehingga ke hari ini bila cuti je ada oarang yang minta kambing akikah... sehingga sebelum ini jualan kambing baka aku tak pernak lebih dari 20 ekor sebulan tapi dengan jualan kambing akikah nie dah pernah lebih dari 100 dapat aku jual sebulan. Alhamdulillah..

Jadi bagi sesiapa yang baca blog nie.. kalau dah tak berapa jalan kambing baka atau slow dan lambat dapat hasil, jangan putus asa, cuba tukar strategi atau diversified ckit n tumpukan lebih untuk marketkan kambing akikah ini, insyaAllah ada pendapatan kalau tak hari setiap hujung minggu... apa pun ini pengalaman saya.. orang lain, lain pulak pengalaman dia...

Sabtu, 24 Januari 2009

FERAL 30 EKOR KE ULU LANGAT





Salam kekawan bloggers... pagi tadi anto kambing Feral. Rakan teman siap pilih kambing Feral kat Ausie untuk makesure yang shipmen selepas2 ini tak kurang berat Feral dalam 35kg. Bila sampai tadi ada Feral yang beratnya cecah 60kg. Alhamdulillah.. untung ko Zaini.. Hopefully pas ni kita ada kesinambungan dalam urusniaga ini...

Isnin, 19 Januari 2009

BIRI-BIRI MERINO & DOPPER KE HULU LANGAT





Pagi tadi sampai lagi shipmen biri-biri dari Australia. 100 ekor sumuanyer. 70 hantar ke Hulu Langat dan 30 ke Johor. Ni sebahagian daripada gambar tersebut. Terima kasih Encik Zaini. Moga dapat berurusan lagi pada masa hadapan :)

Ahad, 11 Januari 2009

PENGHANTARAN FERAL 40 EKOR KE TANAH MERAH, KELANTAN



Assalamu'alaikum :) Maaf lama tak update blog ni. Semalam dalam 280 ekor Feral sampai kat Maskargo. Sebanyak 40 ekor di hantar ke Tanah Merah, Encik Hassan yang pesan. Hopefully pas ni ada lagi bisness ngan dia :). Apa pun ini sedikit gambat pada event semalam. Oh yea.. tak terlambat kot... SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH DAN MASEHI :)