Pakej Ternak Boer Betina 20 Ekor

Pakej Ternak Boer Betina 20 Ekor
RM14000

Tempahan Akikah & BBQ

Tempahan Akikah & BBQ
Hubungi @ whatsapp 0111-5060817

Program Ternak Kambing Tenusu

Program Ternak Kambing Tenusu
Pulangan 20-50% daripada pelaburan. Berminat sila hubungi Adi @ 012-6735106

Kambing Susu Meelan

Kambing Susu Meelan
Kacukan British Alpain & Saanen (Brown Saanen)

TEMPAHAN BAKA KAMBING SAANEN FULLBLOOD AUSTRALIA Minimum Order 30 ekor

TEMPAHAN BAKA KAMBING SAANEN FULLBLOOD AUSTRALIA Minimum Order 30 ekor
PEJANTAN SAANEN RM4500 & BETINA SAANEN RM4500

TEMPAHAN BAKA DORPER AUSTRALIA

TEMPAHAN BAKA DORPER AUSTRALIA
Dorper Purebreed Jantan RM3500, Dorper Betina Black Head RM1900 & Dorper White Head RM1600

JUALAN BAKA BOER BETINA KEPALA @ BADAN TOMPOKAN COKLAT

JUALAN BAKA BOER BETINA KEPALA @ BADAN TOMPOKAN COKLAT
HARGA BORONG RM750 - RM850 SEKOR

TERKINI : JUALAN BAKA PEJANTAN JAMNAPARI MUDA

TERKINI : JUALAN BAKA PEJANTAN JAMNAPARI MUDA
REGE BORONG RM600 - RM850 SEKOR

HUBUNGI KAMI

Ladang :
MTZ Farm, Tebuk Mualaf, Kampung Selabak Dalam, 36000 Teluk Intan, Perak.
Tel : 0111-5060817

Pejabat :
MTZ Ventures, Lot 7977, Jalan Kampung Selabak, Kampung Selabak Dalam, 36000 Teluk Intan, Perak.

whatsapp : 012-6735106
e-mail : Mahadir

JAWATAN KOSONG (PEKERJA LADANG)

JAWATAN : Pekerja Ladang (Ternakan/Pertanian)



GAJI : RM900

TEMPAT TINGGAL : Disediakan

LOKASI LADANG : Teluk Intan, Perak

Terbuka pada warga tempatan dan asing.

Hubungi 0111 - 5060 817



PAKEJ DOA MUSTAJAB....

PAKEJ DOA MUSTAJAB....
PAKEJ PERUBATAN ALTERNATIF ISLAM JARAK JAUH ONLINE YANG TERBAIK!!!

Follow by Email

BLOG MALAYSIA

BlogMalaysia.com

HENDAK CEBURI BIDANG TERNAKAN? TIADA KAWASAN? TIADA KANDANG? ADA MODAL...

HENDAK CEBURI BIDANG TERNAKAN? TIADA KAWASAN? TIADA KANDANG? ADA MODAL...
Saudara/saudari kami tawarkan khidmat menjaga kambing anda. Jadi anda beli kambing dan kami jaga. Cuma bayar RM1.50 sehari untuk seekor. Penjagaan termasuk makan, minum dan ubat-ubatan.Hubungi 012-6735106 atau emel ke mahadir198@gmail.com untuk keterangan lanjut.

PETA LOKASI

PETA LOKASI
MTZ FARM

TAG TELINGA KAMBING

TAG TELINGA KAMBING
RM150

PEMERAH SUSU KAMBING

PEMERAH SUSU KAMBING
HARGA RM750 SIAP HANTAR

LAMB FEEDER

LAMB FEEDER
RM150

NIPPLE DRINKER

NIPPLE DRINKER
RM250 @ 10 unit

SLATTED FLOOR

SLATTED FLOOR
RM40/piece ( saiz 600x500mm)

STAINLESS STEEL LAMB ROASTER

STAINLESS STEEL LAMB ROASTER
HARGA RM3333. TEMPAHAN SIAP DALAM MASA 2-3 MINGGU. UKURAN 1200 X 750 X 750 mm.

Rakan Niaga Diperlukan

Rakan Niaga Diperlukan
PULANGAN 16% SETAHUN. Hubungi Adi 012-6735106 @ mahadir198@gmail.com

KENALI BAKA KAMBING

KENALI BAKA KAMBING
KAMBING KATJANG - Kambing kacang dipercayai berasal dari Malaysia dan Indonesia. Ianya digunakan untuk keluaran daging. Kambing jenis ini mempunyai badan yang kecil dan pendek dan tanduk yang melentur ke atas dan ke belakang. Telinganya tegak ke sisi. Terdapat janggut pada kambing jantan dan jarang pada betina. Dari sisi, muka kelihatan lurus dan tirus.

BEBIRI TENUSU - CHIOS

BEBIRI TENUSU - CHIOS
Biri-Biri Chios berasal dari Chios, di kepulauan Greek dan diimport ke Cyprus pada 1949. Ia digunakan sebagai gerompok tulen untuk meningkatkan kebakaan biri-biri tempatan. Tidak dinafikan, Chios sangat sesuai untuk sistem pengeluaran intensif kerana sifat-sifat istimewanya yang matang awal, cepat membiak tanpa mengikut musim, serta banyak mengeluarkan susu. Berat badan pejantan lebih kurang 80 kg, induk betina 65 kg, dengan ekor tidak gemuk dan biasanya berbentuk kon.

KAMBING TENUSU - SAANEN

KAMBING TENUSU - SAANEN
SAANEN. Kambing ini berasal dari Lembah Saanen di Switzerland. Bulunya pendek berwarna putih atau krim dengan titik hitam di hidung, telinga dan di kelenjar susu. Hidungnya lurus dan muka berupa segitiga. Telinganya sederhana dan tegak ke sebelah dan ke depan. Ekornya tipis dan pendek.

BAKA JAMNAPARI

BAKA JAMNAPARI
JAMNAPARI. Kambing jenis Jamnapari berasal dari India. Ianya dibawa masuk ke Malaysia dengan maksud dikacukkan dengan kambing tempatan untuk membaiki populasi, genetik ternakan tempatan. Baka ini digunakan untuk keluaran daging dan juga susu (dwiguna). Pandangan dari sisi menunjukkan muka yang cembung (Roman nosed) dan mempunyai telinga yang panjang dan melampai ke bawah.

BAKA ANGLO NUBIAN

BAKA ANGLO NUBIAN
ANGLO NUBIAN. Baka Anglo Nubian mempunyai sifat-sifat baka Zariby (Nubian) dari Mesir dan juga baka Jamnapari dari India. Kambing ini disifatkan sebagai tahan lasak dan mudah sesuai dengan alam sekitar. Selain dari pengeluaran daging, baka ini juga boleh digunakan untuk pengeluaran susu (dwiguna). Kambing jenis ini berbadan besar dan mempunyai telinga yang panjang dan melampai ke bawah. Hidung kambing jenis ini melengkung ke bawah dan mempunyai kaki yang panjang dengan purata ketinggian badannya 80 s.m. Kebiasaannya kambing Anglo Nubian tidak mempunyai tanduk tetapi mempunyai bulu badan yang pendek. Warna bulu ialah coklat kemerahan tompok-tompok kemerahan seperti warna rusa, coklat putih, warna gelap atau kombinasi warna-warna tersebut.

KENALI BAKA BEBIRI

KENALI BAKA BEBIRI
BEBIRI DORPER. Baka ini berasal dari Afrika selatan. Ianya adalah hasil kacukan antara bebiri baka Dorset Horn dengan baka Blackhead Persian.

KURSUS PENGURUSAN TERNAKAN KAMBING (TAHAP 1 & 2)

KURSUS PENGURUSAN TERNAKAN KAMBING (TAHAP 1 & 2)
LADANG INFOTERNAK

WAKIL JUALAN KAMBING AKIKAH

PERAK DARUL RIDZUAN

SMS KAMI @ 012-6735106 DAN AKAN KAMI MAKLUMKAN WAKIL JUALAN AKIKAH TERDEKAT UNTUK SAUDARA SAUDARI


PENDAFTARAN KEMENTERIAN KEWANGAN

PENDAFTARAN KEMENTERIAN KEWANGAN
Daftar MOF, Taraf Bumiputera, Tambah Bidang dan Mohon Kad Pintar. Hubungi Adi 012-6735106

Rabu, 29 April 2009

shipmen 28 April 2009.... besday teman nie :)



semalam dalam 10.40 pm sampai 80 ekor kambing Feral nganberat 38-39 kg purata. Ini penghantaran pertama (percubaan) dari Perth oleh Mick. Ikutkan cara ini paling baik coz kambing kurang stress kerana hanya 5 jam je dalam flight berbanding amik kat Melbourne 8 jam n ke kadang siap singgah tempat lain... tu yang wat kambing tensionnn bebbbb!!!!

ok ini ada gambar crate yang boleh muatkan kambing sekitar 20 ekor tue...

Isnin, 27 April 2009

PEJANTAN BOER FULL BLOOD


semalam masuk pejantan FB, Pihak PERDA nak blood test dan performance mengawan lak.. tu yang tak anto lagi kat PERDA lagi... apa pun ini gambar FB nie..

SHIPMEN 25 APRIL 2009...



Alhamdulillah masuk 400 lebih Feral kelmarin, cuma teman punya tak banyak 20 ekor ke Semenyih... dan bapak Boer Jantan untuk dihantar ke PERDA.. nanti teman masukkan gambar dia

Selasa, 21 April 2009

BOER INDUK F2 - HARGA RUNTUH...

Salam para penternak... Harga runtuh Baka Boer Cross F2. Harga di Mas Kargo RM550-RM600. Berat 28-40 KG. Penternak Australia ni nak let go kambing dia. Berminat ? Hubungi saya segera..

Ahad, 12 April 2009

Alhamdulillah ... Teman dapat Tender PERDA



Alhamdulillah MTZ Ventures dapat Tender PERDA, InsyaAllah Paizal akan ke sana wat selection.. Ini ada gambar dari Chris kat YEA, Melbourne kirimkan gambar boer bucks yang kami akan pilih...

Feral Akikah 40 ekor ke Pasir Mas Kelantan



Kami sampai je kat situ orang Animal Hotel (Mas Kargo) datang n amik kami bawa ke KLIA check in dah masuk Malaysia kalau idak assume kami tak balik lagi la kalau nai Freigter Plane nie.

Ikutkan banyak tempat anto kambing akikah nie, ada ke Kuantan, melaka dan Negeri Sembilan tapi customer tetap aku beser ar Kelate wehhh... Ni ada gambar event ari tue...

Sabtu, 11 April 2009

Touch down.... tanah airku Malaysia...



Alhamdulillah sapai kat Mesia kul 2 pagi... ngantuk la plak mata nie... ini ada sekit gambar ari tu

singgah la plak kat sydney...




Kapal Mas Kargo tue berlepas ke Sydney jam 4 petang. o yea time nie kat Australia khususnya Melbourne dan Sydney beza ngan Mesia 2 jam cepat kat sana jadi kalau sana kul 4pm cni baru 2pm...
sampai kat sydnet depa load barang termasuk la kuda yang nak dihantor kat KL. baru la teman tahu harga kuda sekor tu lebih daripada harga seluruh shipmen kami... anak kuda pun harga RM200,000. ada kuda harga mencecah 4 juta pun ada... pehh ini 'game' orang kaya nie...

Pertama kali naik Flight MASKARGO




Seterusnya keesokan hari saya dan Paizal diiringi oleh pegawai keselamatan airport masuk ke dalam kapal terbang Maskargo... kapal tu penuh ngan barang dan ada 12 palet (pelantar crate) yang berisi kambing Feral, penuh gak isi perut kapal tue... Dalam kapal tue ada 4 kerusi je ngan 'katil double deck" tapi berstatus bisness class :) ini ada gambo yang teman sempat amik...

Loading kambing ke dalam 'crate'




Pada petang yang sama kami dimaklumkan bahawa kapal terbang dijangka berlepas pada awal pagi Isnin, jadi kambing2 Feral nie dah kena load dalam crate. Jadi petang tu kambing2 nie dimasukkan ke dalam Road Train iaitu lori yang ada 4 tingkat/bahagian yang boleh memuatkan sebanyak 600 ekor dalam 1 lori. Hmmm... kalau ada kat Mesia lori nie kan leh jimat minyak anto mana2 wat satu trip je...

jadi teman ada gambo crate yang dah disediakan di Airport ( harga crate 1 tu dalam RM1300) tapi sampai mesia depa buang je... ish..ish..ish.. satu lagi kena pakai boot yang ujung dia ada besi dan pakai baju yang ada pembalikan cahaya... itu sayarat kat ctue..

Melbourne....





Ahad jam 5.30 pagi kami sampai di Lapangan terbang Melbourne. Flight dari Perth naik Virginia Blue dalam 5 jam. Kami solat kat airport memang disediakan satu tempat 'prayer room'.. kat ctu jumpa mamat cina kelahiran Australia ngan isteri dia berlitup nampak mata dia ( orang Singapore)... siap panggil aku brother where u from... terkejut gak depa kat cni panggil brother2.. rupanya Paizal bagi tahu memang kalau saudara seislam kat luar negara ni pangil antara satu sama lain brother... oooo....

pas tu kami sewa keta pi bandar Shepparton dalam 120km dari Melbourne. Punya la mahal sewa keter dia...AUD5o dan AUD30 insuran, jadi sewa sehari RM208 pehhh.... sewa motel plak kat shepparton AUD79 sehari hmm...

Then kami pi pusat kuarantin tgk kambing Feral yang dikuarantinkan kat Ladang Kevin... ni ada gambar ckit ngan pandangan bandar Shepparton

Jumaat, 10 April 2009

Ladang Mick



pagi sabtu 4 april Mick jemput kami ke ladang dia kat area Perth dalam 45 minit dari Lapangan Terbang Perth. aku ngan Paizal PJ Livestock pi ladang dia.. oh untuk makluman aku ngan Paizal memang bekerjasa dalam hal kambing akikah nie.. dia import aku tukang distribute... jadi jauhlah standard aku ngan dia... apa pun aku bakal terdiri dari team korporat dia dalam satu dua bulan nie insyaAllah...

kat ctu aku tengok ladang Mick ni luas gak lah tapi aku dimaklumkan bahawa walaupun ladang orang Australia nie saujana mata memandang tapi tak banyak kambing boleh bela pasal takut tak cukup bagi makan pasal teman tengok nak tak nak rumput depa tumbuh. si mick ni selain lepaskan kambing dan biri-biri dia bagi makan soya n selang ngan palet.. ni ada sikit gambar kat sana..
mick siap ajak kami ke umah dia sebelum dia antao kami ke airport pi Melbourne plak...

Khamis, 9 April 2009

ALHAMDULILLAH DI TANAH AIR TERCINTA...

Syukur ke hadrat Allah Ta'ala aku sampai kat Mesia naik mas kargo dari Melbourne , Australia. ada 4 penumpang dan lain hanya juruterbang jer... aku ngan saudara Paizal (pas nie kami ada projek bersama) dan 2 orang Mat salleh yang bawa kuda ke Mesia. Mahal tu harga kuda sekor USD200K padahal shipmen aku ngan Paizal nie baru USD150K untuk 700 ekor kambing. MasyaAllah...

tadi aku dapat coll dari Ainin kat Penang kata dapat tender PERDA bekal 30 ekor pejantan F4/F5, alhamdulillah... ok sat lagi aku download gambar satu-persatu event aku kat sana... yunggu ekkk... :)